ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Στις εκλογές για τον ΕΔΟΕΑΠ που διεξάγονται την Τρίτη και την Τετάρτη 12 και 13 Μάρτη, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ υποστηρίζει το πλαίσιο που διακήρυξαν και τους υποψήφιους που υπέδειξαν οι παρατάξεις της Δημοσιογραφικής Συνεργασίας στην ΕΣΗΕΑ και της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας στην ΕΠΗΕΑ.

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ

Το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ είναι αβέβαιο. Αυτό είναι αποτέλεσμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε Υγεία - Πρόνοια - Φάρμακο, από τη δεκαετία του '90 ακόμη, και έχουν στόχο τη μείωση του εργατικού «κόστους», για να διευκολυνθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία. Η πολιτική ενοποίησης όλων των Ταμείων ακριβώς αυτά τα σχέδια υπηρετεί.

Η λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ είναι απόλυτα δεμένη με το αγγελιόσημο και την απόδοσή του. Τα τελευταία χρόνια, η διαφημιστική δαπάνη μειώνεται δραματικά. Ακόμη και αν ο ΕΔΟΕΑΠ διατηρηθεί με τη σημερινή του υπόσταση ως ΝΠΙΔ και με βασικό έσοδο το αγγελιόσημο, με το σχεδόν μηδενισμένο αποθεματικό κεφάλαιο (μετά το διπλό «κούρεμα» από PSI και «σπάσιμο» των νέων ομολόγων), δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει όπως πριν. Πολύ περισσότερο βέβαια αν αλλάξει μερικώς ή ολικώς το καθεστώς του αγγελιοσήμου.

Έτσι, θα έρθει ως «ανάγκη» και «λύση» η ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ, ή θα προβληθεί ως «λύση» η μετατροπή του σε Επαγγελματικό Ταμείο, που θα λειτουργεί με την αρχή της ανταποδοτικότητας (ν. 3029/2002) δηλαδή ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει παροχές ανάλογες με το ύψος των εισφορών που μπορεί να καταβάλλει και οι οποίες θα αυξάνονται αντίστοιχα με τα κόστη της εμπορευματοποιημένης Υγείας. (Παρόμοια είναι και η τύχη που επιφυλάσσουν για το ΕΤΑΠ ΜΜΕ, με την προωθούμενη ένταξή του σε ένα κοινό ταμείο που θα δίνει την «εθνική σύνταξη» των 360 ευρώ).

 Ο δρόμος της αντιμετώπισης του προβλήματος με «εξαιρέσεις» και με «συντεχνιακή» λογική έχει αποδειχθεί καταστροφικός.

Η λύση βρίσκεται στη διεκδίκηση ενιαίου, καθολικού, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια. Να παλέψουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες, όλων των ασφαλισμένων και για συντάξεις που να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες όλων, των συνταξιούχων. Ενιαίος αγώνας όλων, για όλα τα δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ μπορούμε να τους σταματήσουμε, αρκεί να δημιουργήσουμε ένα κίνημα οργανωμένο, με σχέδιο, αντοχή, αιτήματα και προοπτική. Χωρίς καμιά αυταπάτη για «εξαιρέσεις». Σε σύγκρουση με την πολιτική που εμπορευματοποιεί την Υγεία και σε συντονισμό με όλους τους κλάδους, με όλη την εργατική τάξη.

  •  Να εμποδίσουμε την ενοποίηση προς τα κάτω. Όχι στα όποια σχέδια για Επαγγελματικό Ταμείο.
  •  Να ανακληθούν άμεσα όλες οι περικοπές σε συντάξεις και θεμελιώδεις παροχές στους ασφαλισμένους που έχει επιβάλει η διοίκηση Σπανοπούλου.
  •  Καμιά επιπλέον αύξηση στις εισφορές των εργαζομένων.
  •  Η κυβέρνηση να επιστρέψει τα κλεμμένα αποθεματικά του Ταμείου.
  • Οι ανάγκες του Ταμείου να καλυφθούν από το κράτος  και τους εργοδότες.

Απέναντι στην αντιασφαλιστική λαίλαπα, η διοίκηση Σπανοπούλου εξυπηρετεί συνειδητά την πολιτική των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Επιδόθηκε σε βάρβαρες περικοπές και αυξήσεις εισφορών. Έριξε τη μπάλα στην εξέδρα στο μεγάλο θέμα της κλοπής των αποθεματικών. Στο όνομα της «αυτοδιαχείρισης» και της λεγόμενης «κοινωνικής οικονομίας» προωθεί τα σχέδια για Επαγγελματικό Ταμείο και στήνει παραμάγαζα «κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης». Διαχειρίζεται τον Οργανισμό με τρόπο που εγείρει σοβαρά ζητήματα και επιδίδεται σε μπαράζ επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού.

Ομως, στο θέμα της αντιμετώπισης των αρνητικών εξελίξεων στο ασφαλιστικό, στην οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση λύσεων, σοβαρότερες είναι οι ευθύνες των πλειοψηφιών των διοικήσεων των τεσσάρων Ενώσεων (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΑ και ΕΠΗΕΜΘ) όπως και των δύο Ομοσπονδιών ΠΟΕΣΥ και ΠΟΕΠΤΥΜ.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και στις διοικήσεις των Ενώσεων και στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ.

Τώρα, με τις «αιφνιδιαστικές» εκλογές επιδιώκουν την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στα πρόσωπα, επιδιώκοντας να κρύψουν τη συμφωνία τους στην ουσία της πολιτικής κατεύθυνσης.

Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι και το προσωπικό των εφημερίδων και των σταθμών μπορούμε να τους σταματήσουμε. Μπορούμε να φοβίσουμε τους εργοδότες, την κυβέρνηση και την ΕΕ παλεύοντας με κριτήριο τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας και όχι με το ρεαλισμό του μικρότερου κακού, που οδηγεί στο συμβιβασμό και την υποταγή.

Στηρίζουμε για το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ από την ΕΣΗΕΑ τους:

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΚΥΡΙΤΣΗ ΑΓΛΑΪΑ, ΜΗΛΙΩΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟ-ΝΙΚΟΛΑΟ, ΜΟΥΣΓΑ ΓΙΩΡΓΟ, ΤΡΑΪΟΥ ΕΛΕΝΗ

Από την ΕΠΗΕΑ: ΓΩΓΟ ΑΛΕΞΗ, ΚΟΥΤΣΟΒΙΛΗ ΣΤΡΑΤΟ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ:

ΚΑΡΡΕΡ ΑΡΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ