ΕΔΟΕΑΠ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΠΡΟΝΟΙΑ, ΕΠΙΚΟΥΡΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

Στις εκλογές για τον ΕΔΟΕΑΠ, που διεξάγονται στις 10, 11 και 12 Μάρτη 2015, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ υποστηρίζει το πλαίσιο που διακήρυξαν και τους υποψήφιους που υπέδειξαν οι παρατάξεις της Δημοσιογραφικής Συνεργασίας στην ΕΣΗΕΑ και της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας στην ΕΠΗΕΑ.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Οι αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις και η ΕΕ, με στόχο τη μείωση του «εργατικού κόστους», για να διευκολυνθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου, έχουν επίπτωση στη σημερινή κατάσταση όλων των Επικουρικών Ταμείων και του ΕΔΟΕΑΠ.

Η λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ, όντας απόλυτα δεμένη με το αγγελιόσημο και την απόδοσή του, υφίσταται τις δραματικές μειώσεις των τελευταίων χρόνων. Ακόμη και αν ο Οργανισμός διατηρηθεί με τη σημερινή του υπόσταση ως ΝΠΙΔ και με βασικό έσοδο το αγγελιόσημο, με το σχεδόν μηδενισμένο αποθεματικό κεφάλαιο (μετά το διπλό «κούρεμα» από PSI και «σπάσιμο» των νέων ομολόγων), δε θα μπορεί να λειτουργήσει όπως πριν.

Η πρόταση της επέκτασης του αγγελιοσήμου στα διαδικτυακά και τα «Νέα Μέσα», απαίτηση δίκαιη από την πλευρά των εργαζομένων σε αυτά, εφόσον συνοδευτεί από μέτρα ανατροπής των συνθηκών γαλέρας, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ένταξή τους στις Ενώσεις και τα Ταμεία είναι ένα μέτρο για τη βελτίωση των εσόδων του Οργανισμού στις σημερινές συνθήκες.

Ταυτόχρονα, όμως, θέλουμε να επισημάνουμε ότι όσο κυριαρχεί ως ιδεολογία και πρακτική η αρχή της «ελευθερίας κίνησης κεφαλαίου» τόσο θα παραμένουν ανεξέλεγκτες οι υπόγειες συναλλαγές και όλα τα άλλα τερτίπια που επιτρέπουν στο κεφάλαιο να εισφοροδιαφεύγει, καθιστώντας ανεξιχνίαστη την πορεία του προς τους φορολογικούς παραδείσους, προσθέτοντας τους πόρους από το αγγελιόσημο στα πλεονάσματα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των κεφαλαιοκρατών.

Ετσι, αργά ή γρήγορα, θα έρθει ως «ανάγκη» και «λύση» η μετατροπή και του ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο, που θα λειτουργεί με την αρχή της ανταποδοτικότητας (ν. 3029/2002), δηλαδή ο κάθε ασφαλισμένος θα έχει παροχές ανάλογες με το ύψος των εισφορών που μπορεί να καταβάλει και οι οποίες θα αυξάνονται αντίστοιχα με τα κόστη της εμπορευματοποιημένης Υγείας, αφήνοντας ακάλυπτους τους χιλιάδες άνεργους, απλήρωτους, μικροσυνταξιούχους, που δεν μπορούν να πληρώσουν. Ετσι έγινε πρόσφατα με το Ταμείο των Φαρμακοϋπαλλήλων (ΤΕΑΥΦΕ) και μάλιστα με διοίκηση συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή, άλλωστε, είναι η στρατηγική επιλογή της ΕΕ, δηλαδή οι «τρεις πυλώνες» για την Ασφάλιση.

Οι διαβεβαιώσεις των υπουργών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καθόλου δεν πρέπει να μας καθησυχάζουν. Αλλωστε, δουλειά όλων των υπουργών, όλων των κυβερνήσεων, είναι να διαβεβαιώνουν ότι εργάζονται για το «καλό του λαού». Ομως, τώρα πια και εμείς - ο λαός - γνωρίζουμε ότι η «συμφωνία» - πρώην μνημόνιο - που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους «θεσμούς» - πρώην τρόικα - αποτελεί ουσιαστικά επέκταση του μνημονίου και των δεσμεύσεων, περιλαμβάνει μέτρα συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η «συμφωνία» αυτή και η λίστα μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει όλα τα αρνητικά για τους εργαζόμενους μέτρα που πήρε το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του, μαζί με την ΕΕ, στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, με σκοπό την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Στη μέγγενη αυτών των διαβουλεύσεων μπαίνουν και οι έννοιες «κοινωνικοί πόροι», «φόροι υπέρ τρίτων» καθώς και η ανάγκη «ενοποίησης των Ταμείων» που πάντα συνοδεύεται με μείωση παροχών.

Η επί χρόνια και μέχρι σήμερα επιμονή των πλειοψηφιών στις Ενώσεις και τις Ομοσπονδίες του κλάδου καθώς και στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ να συσκοτίζουν αυτές τις αλήθειες, προβάλλοντας τις μεταξύ τους παραγοντίστικες κοκορομαχίες και ανώδυνες διαχειριστικού τύπου λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα, σκοπό έχει την απονέκρωση κάθε διάθεσης των εργαζομένων για την οργάνωση του αγώνα και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Γι' αυτό επάξια κατακτούν τον τίτλο των κυβερνητικών - εργοδοτικών συνδικαλιστών, που μέχρι να τους στείλουμε στην «ανεργία» μόνο πόνο και βάσανα θα προκαλούν.

Η πραγματική λύση βρίσκεται στη διεκδίκηση ενιαίου, καθολικού, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία - Πρόνοια. Να παλέψουμε μαζί με όλους τους εργαζόμενους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συντάξεις που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες όλων των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων.

Οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ μπορούμε να τους σταματήσουμε, αρκεί να δημιουργήσουμε ένα κίνημα οργανωμένο, με σχέδιο, αντοχή, αιτήματα και προοπτική. Χωρίς καμιά αυταπάτη για «εξαιρέσεις». Σε σύγκρουση με την πολιτική που εμπορευματοποιεί την Υγεία και σε συντονισμό με όλους τους κλάδους, με όλη την εργατική τάξη:

  • Να εμποδίσουμε την ενοποίηση των παροχών και των συντάξεων προς τα κάτω.
  • Να πούμε από τώρα ΟΧΙ σε όποιον σχεδιασμό για μετάλλαξη του ΕΔΟΕΑΠ σε Επαγγελματικό Ταμείο.
  • Να ανακληθούν άμεσα όλες οι περικοπές σε συντάξεις και θεμελιώδεις παροχές στους ασφαλισμένους.
  • Δεν αποδεχόμαστε ΚΑΜΙΑ αύξηση στις εισφορές των εργαζομένων.
  • Απαιτούμε άμεση απαλλαγή των ανέργων από κάθε εισφορά Υγείας και Ασφάλισης για όσο διαρκεί η ανεργία.
  • Απαιτούμε την άμεση επέκταση του αγγελιοσήμου και στα διαδικτυακά ΜΜΕ, με ταυτόχρονη κάλυψη των εργαζομένων σε αυτά με Συμβάσεις, Ασφάλιση και ελεύθερη εγγραφή τους στις Ενώσεις.
  • Να απαιτήσουμε ΤΩΡΑ από την κυβέρνηση την άμεση επιστροφή των κλεμμένων και «κουρεμένων» αποθεματικών του Ταμείου.
  • Οι ανάγκες του Ταμείου να καλύπτονται από τους εργοδότες με την εγγύηση και τη συμμετοχή του κράτους.

Με αυτό το πλαίσιο αιτημάτων μπορούμε να φοβίσουμε τους εργοδότες, την κυβέρνηση και την ΕΕ, παλεύοντας με κριτήριο τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας και όχι με το ρεαλισμό του μικρότερου κακού, που οδηγεί στο συμβιβασμό και την υποταγή.

Σε αυτόν τον αγώνα πρωτοπόρες ήταν, είναι και θα παραμείνουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ που εκφράζονται μέσα από τα ψηφοδέλτια της Δημοσιογραφικής Συνεργασίας (ΕΣΗΕΑ) και της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΕΠΗΕΑ) τόσο στις αρχαιρεσίες των Ενώσεων, όσο και για την εκλογή ΔΣ στον ΕΔΟΕΑΠ.

Από τη ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ στην ΕΣΗΕΑ προτείνονται ως υποψήφιοι οι:

Για το Διοικητικό Συμβούλιο:

Γιάννης Ζαχαρόπουλος

Γιώργος Μηλιώνης

Γιώργος Μουσγάς

Χάρης Μπόλκας

Ελένη Τράιου

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή: Αρης Καρρέρ

Από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ στην ΕΠΗΕΑ προτείνονται ως υποψήφιοι οι:

Για το Διοικητικό Συμβούλιο:

Βασιλική (Κική) Βαλσαμάκη

Ευστράτιος (Στράτος) Κουτσοβίλης

Για την Εξελεγκτική Επιτροπή: Γιώργος Διαμαντόπουλος