ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΤΑ ΚΡΑΤΙΚΑ ΜΜΕ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να υπογράψει με το υπουργείο Τύπου Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) στα κρατικά ΜΜΕ, η οποία δεν περιλαμβάνει το βασικό που πρέπει να ξεκινά μια ΣΣΕ, τους μισθούς των δημοσιογράφων που καθορίζονται με ΚΥΑ. Περιλαμβάνει όλα τα άλλα ζητήματα τα οποία τα αποκαλούν θεσμικά, όπως το ωράριο εργασίας, τις διάφορες άδειες από την εργασία, τα διάφορα επιδόματα, τη δεοντολογία, τα πνευματικά δικαιώματα, τη συνδικαλιστική δράση κ.λπ.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στην ΕΣΗΕΑ από την πρώτη στιγμή είχε τονίσει ότι δεν μπορεί να συζητιέται και να υπογράφεται για να ισχύσει ΣΣΕ που δεν περιλαμβάνει τα μισθολογικά των δημοσιογράφων στα κρατικά ΜΜΕ.

Είχε αντιταχθεί στη μορφή της ΚΥΑ, τονίζοντας πως οι μισθοί των εργαζομένων και ό,τι άλλο απορρέει απ' αυτούς, όπως για παράδειγμα διάφορα επιδόματα πάνω στους μισθούς, ο 13ος και ο 14ος μισθός που έχουν κοπεί με μνημονιακό νόμο στο όνομα της μείωσης των δαπανών του δημόσιου τομέα, που τον πληρώνουν συνολικά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, πρέπει να είναι αποτέλεσμα συλλογικών διαπραγματεύσεων και βεβαίως η διεκδίκησή τους να γίνεται υπόθεση πάλης των ιδίων των εργαζομένων με επικεφαλής τα σωματεία τους μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες.

Με δεδομένο ότι η εργοδοσία δεν θέλει αυξήσεις σε μισθούς και ό,τι άλλο απορρέει απ' αυτούς, γιατί την εργασία μας από την οποία βγάζει κέρδη και την πληρωμή της, που είναι αρκετά μικρότερη από όσα βγάζει από την εργασία μας, τη θεωρεί κόστος που πρέπει να μειώνει. Γι' αυτό καθορίζουν τους μισθούς μας με ΚΥΑ που λαμβάνει υπόψη της τις «αντοχές της οικονομίας», το «δημοσιονομικό κόστος» που σημαίνει συνεχώς μειωμένες δαπάνες στους κρατικούς προϋπολογισμούς που διαμορφώνει η κάθε κυβέρνηση, προχωρώντας σε περικοπές μισθών και τσάκισμα άλλων εργασιακών δικαιωμάτων μας.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» είχε καταθέσει έγκαιρα ολοκληρωμένη πρόταση ΣΣΕ στην κατεύθυνση της ανάκτησης των απωλειών των εργαζομένων, της θωράκισης των κατακτήσεών τους, της αποτροπής οποιασδήποτε αρνητικής μεταβολής εις βάρος των δικαιωμάτων τους και αύξησης στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Η πρόταση αυτή, που αποτελεί ταυτόχρονα και διεκδικητικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους, ήταν εντελώς αντίθετη στην αντίληψη των «αντοχών της οικονομίας» και του λεγόμενου «δημοσιονομικού κόστους», καθώς λαμβάνει υπόψη της την ανάγκη ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

Η πρόταση της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, η οποία απέκλεισε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τα μισθολογικά και περιορίστηκε μόνο στα «θεσμικά».

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» σε ό,τι αφορά τα «θεσμικά» ήταν αντίθετη σε οποιαδήποτε αλλαγή προς το χειρότερο (αύξηση ημερήσιου εργάσιμου χρόνου), του ωραρίου εργασίας των δημοσιογράφων, καθώς και στην οποιαδήποτε συνδιαχείριση με την εργοδοσία των πνευματικών δικαιωμάτων, υπογραμμίζοντας ότι αυτά πρέπει να ανήκουν μόνο στους δημιουργούς τους τους δημοσιογράφους.

Ηταν ακόμα αντίθετη στη συσχέτιση των αναρρωτικών αδειών με τον χρόνο προϋπηρεσίας, αντί με τις ανάγκες των εργαζομένων που πρέπει να καλύπτονται πλήρως, ενώ πρότεινε για τις συναδέλφισσες περίοδο 6 μηνών αδείας μετά τον τοκετό και δύο πριν, και μέτρα προστασίας της μητρότητας.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» προέταξε αποκλειστικά και μόνο την υπεράσπιση του λαϊκού συμφέροντος ως καθήκον των δημοσιογράφων, κατήγγειλε ως απαράδεκτο τον όρο «νόμιμη συνδικαλιστική δράση», γιατί η συνδικαλιστική δράση είναι πάντα νόμιμη και το υπερασπίζουμε αυτό, και επανέλαβε την πάγια θέση της να μην συμμετέχουν στο σωματείο εργοδότες και διευθυντές ΜΜΕ.

Οι προτάσεις αυτές, που έγιναν με γνώμονα τα πραγματικά μας συμφέροντα, δεν έγιναν δεκτές από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» στην ΕΣΗΕΑ στη συνεδρίαση του ΔΣ τοποθετήθηκε πολιτικά με «παρών» επί της αρχής για το σύνολο του «πονήματος» που ονομάζουν ΣΣΕ, γιατί ΔΕΝ είναι ΣΣΕ, στήριξε ό,τι θετικά υπέρ των εργαζομένων μέτρα περιλαμβάνει, ενώ θεωρεί ότι είναι υπόθεση των εργαζομένων μέσα από τις συλλογικές τους διαδικασίες στους χώρους δουλειάς να διεκδικήσουν πραγματική ΣΣΕ που να περιλαμβάνει την αναπλήρωση όλων των απωλειών με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θέλει, με το «πόνημα» που βαφτίζει ΣΣΕ, να «τελειώνει» με την«τακτοποίηση» των ζητημάτων που αφορούν τους εργαζόμενους, «τουλάχιστον» στα κρατικά ΜΜΕ.

Εχοντας αποδεχθεί πλήρως την υποταγή στις «αντοχές της οικονομίας» και το «δημοσιονομικό κόστος», δηλαδή την εξοικονόμηση κρατικού χρήματος σε βάρος μας για να δίνεται ως ενίσχυση για την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και των ΜΜΕ, δεν κάνει τίποτα για να οργανώσει τη διεκδικητική πάλη των εργαζομένων, αφήνοντας τα πάντα στην «καλή θέληση» της κυβέρνησης για τα κρατικά ΜΜΕ και των αφεντικών στον ιδιωτικό τομέα που αλωνίζουν...

Ενάντια σε αυτήν τη λογική δεκαετιών των πλειοψηφιών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και των παρατάξεων που την απαρτίζουν καλλιεργώντας την ολέθρια για τους εργαζόμενους λογική της συνδιαλλαγής και του κοινωνικού εταιρισμού, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» υπογραμμίζει ότι η διεκδικητική πάλη για τα εργασιακά μας δικαιώματα, για την ικανοποίηση των αναγκών μας ενάντια στις κυβερνήσεις και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» και του κεφαλαίου, χρειάζεται να οργανωθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους από τα κάτω, να αποτελέσει δική τους υπόθεση, μακριά από «αναθέσεις» και «εργολαβίες», με συζήτηση, οργάνωση και διεκδίκηση σε κάθε χώρο δουλειάς. Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει ότι στην πάλη αυτή το μόνο κριτήριο για τους εργαζόμενους πρέπει να είναι η πλήρης κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των οικογενειών τους.

«Δημοσιογραφική Συνεργασία»