ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΣΤΗΝ ΕΤΙΤΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Με αφορμή την αδειοδότηση των καναλιών, η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι αποκαθίσταται η νομιμότητα και σπάει η διαπλοκή. Στην πραγματικότητα όμως επιχειρεί να πάρει θέση στο σφοδρό πόλεμο, μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων, για τον έλεγχο των ΜΜΕ.

Τα κανάλια, όσο θα ανήκουν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, θα χειραγωγούν συνειδήσεις, θα στηρίζουν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών τους, που είναι ταυτόχρονα βιομήχανοι, κατασκευαστές και εφοπλιστές. Είναι ψέμα, ή έστω επικίνδυνη αυταπάτη, ότι μπορεί να εξασφαλιστεί ο πλουραλισμός, να προβάλλονται «αντικειμενικά» οι αγώνες και οι αγωνίες των εργαζομένων.

Η συγκυβέρνηση της «δεύτερη φορά αριστεράς», προσπαθεί να θέσει σε ομηρία τους εργαζομένους των καναλιών, να τους επιβάλει το πλαστό δίλημμα «ή με την κυβέρνηση ή με την εργοδοσία», ώστε να τους απομακρύνει από τη μόνη ρεαλιστική διέξοδο, τον αγώνα για τα δικαιώματά τους στη ζωή και τη δουλειά.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Παρά τις επίμονες προσπάθειες των εκλεγμένων της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αφού η πλειοψηφία του ΔΣ της Ενωσής μας είχε την αυταπάτη ότι με παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με κυβερνητικούς παράγοντες, βάζοντας πλάτη στις επιλογές τους και στις επιλογές των αφεντικών, θα εξασφάλιζε ασυλία για τους τεχνικούς της τηλεόρασης.

 Στην πραγματικότητα, οι τεχνικοί τηλεόρασης, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα βρισκόμαστε με τσακισμένα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα, με την ανεργία να τσακίζει κόκαλα, με μειωμένους μισθούς, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, με εντατικοποίηση και τρομοκρατία στους τόπους δουλειάς μπροστά στο φάσμα της ανεργίας και την αντεργατική επίθεση που ετοιμάζεται με την απελευθέρωση των απολύσεων, τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε «επιδότηση της εργασίας» και την ουσιαστική απαγόρευση των απεργιών.

Οι περίπου 1.800 εργαζόμενοι όλων των ειδικοτήτων, όσοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας και συμβάσεις έργου στα ΜΜΕ χάσουν τη δουλειά τους, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, δε θα είναι τα μόνα θύματα αυτής της επίθεσης.

Με το νόμο για τη μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε ζεστό χρήμα για τα αφεντικά, μέσω προγραμμάτων «επιδότησης εργασίας», η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο σε παλιούς και νέους καναλάρχες, γενικά στους επιχειρηματικούς ομίλους για αντικατάσταση των μέχρι σήμερα εργαζομένων με ανακυκλούμενους - επιδοτούμενους ανέργους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ποτέ δεν είναι αργά, ώστε η δίκαιη αγανάκτηση να γίνει αφετηρία αγώνων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, που θα ανοίξει και το δρόμο για πραγματική ενημέρωση προς όφελος του λαού, στο πλαίσιο μιας άλλης, ανώτερης μορφής κοινωνικής οργάνωσης με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Τώρα, είναι η ώρα οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, μαζί με την υπόλοιπη εργατική τάξη, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με μορφές πάλης που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι θα επιλέξουμε μέσα από τις συλλογικές μας διαδικασίες.

Δεν έχουμε κανέναν λόγο να ταυτιζόμαστε με τα συμφέροντα των εργοδοτών μας. Δεν έχουμε τίποτα να μοιράσουμε με αυτούς που μας ξεζουμίζουν καθημερινά, αυγατίζουν τα κέρδη τους πάνω στον ιδρώτα μας, μας αφήνουν απλήρωτους και μας απολύουν.

Τώρα, είναι η ώρα της συσπείρωσης και του αγώνα με το πλαίσιο αιτημάτων που προτείνουν οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ για όλο τον κλάδο.

Απαιτούμε:

-- Καμία απώλεια θέσης εργασίας από την όποια «ρύθμιση» της κυβέρνησης. Μόνιμη, σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους.

-- Πλήρη κάλυψη των ανέργων του κλάδου, με επίδομα ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού της τελευταίας υφιστάμενης ΣΣΕ και μέτρα προστασίας για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία. Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως συντάξιμος.

-- Υπογραφή κλαδικών ΣΣΕ με αποκατάσταση των απωλειών του προηγούμενου διαστήματος.

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ!