ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 4 ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 5 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΗΝ ΕΤΙΤΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Στη διάρκεια της θητείας του απερχόμενου ΔΣ, που τελειώνει με τις εκλογές στις 4 και 5/11, αντιμετωπίσαμε τη συνεχιζόμενη επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ και κεφαλαίου σε βασικά ζητήματα που καθορίζουν τους όρους ζωής των εργαζομένων του κλάδου, ως τμήμα των ΜΜΕ και συνολικά της εργατικής τάξης.

Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης, επιτροπών και αντιπροσώπων στην ΠΟΣΠΕΡΤ και το ΕΚΑ πραγματοποιούνται μέσα σε κλίμα έντασης της γενικευμένης επίθεσης της κυβέρνησης για λογαριασμό των αφεντικών σε όλα μας τα εργασιακά δικαιώματα, αλλά και σε κάθε άλλη πλευρά της ζωής της εργατικής οικογένειας.

Σημειώνουμε το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας σε συνδυασμό με τη μείωση μισθών, την ένταση της φοροληστείας, (αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, ΕΝΦΙΑ, μείωση του αφορολόγητου στα 5.500 ευρώ, περικοπές στις απαλλαγές από διάφορες δαπάνες της εργατικής οικογένειας κ.λπ.), την επίθεση με πλειστηριασμούς στα σπίτια των λαϊκών οικογενειών, το βάθεμα της εργασιακής ζούγκλας με το ξήλωμα κατακτημένων εργασιακών δικαιωμάτων μέχρι και τον προωθούμενο άμεσα περιορισμό στη συνδικαλιστική δράση και στο δικαίωμα της απεργίας.

Ακρως επικίνδυνη για το λαό μας είναι επίσης η ολοένα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τα συμφέροντα των μονοπωλίων και η ενεργητικότερη συμμετοχή της στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, με την επέκταση των βάσεων και τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή μας.

Η επίθεση στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα με το λεγόμενο «νόμο Κατρούγκαλου» συνοδεύτηκε από την προσπάθεια της κυβέρνησης μέσω του «νόμου Παππά» να επιβάλλει τη λεγόμενη αδειοδότηση των καναλιών, που σαν άμεση συνέπεια είχε τη μείωση των εργαζομένων σε 400 ανά κανάλι, με άμεσες συνέπειες τη μείωση εργατικού δυναμικού και από τον κλάδο μας.

Ακολούθησε κύμα απολύσεων στον «ΑΝΤ1». Η εγκατάλειψη του «MEGA» από τους παλιούς μετόχους και η αλλαγή μετοχικής σύνθεσης με τους εργαζόμενους απλήρωτους, εγκαταλελειμμένους στον αέρα και όλα τα δικαιώματά τους να βρίσκονται σε αμφισβήτηση. Η εργοδοτική επίθεση στους τεχνικούς του «STAR» και η εκβιαστική ένταξή τους σε θυγατρικές εταιρείες παραγωγής με αμφισβητούμενα τα δικαιώματα και χωρίς προστασία. Οι άθλιες ατομικές συμβάσεις, απολύσεις, μειώσεις, εντατικοποίηση της δουλειάς και ανασφάλεια για όλους τους εργαζόμενους τεχνικούς τηλεόρασης.

 Οι καναλάρχες ετοιμάζονται ενόψει του νέου γύρου αδειοδότησης, παζαρεύοντας με την κυβέρνηση την παραπέρα μείωση των θέσεων εργασίας σε 300 ανά κανάλι. Επιδιώκουν - μυρίζοντας κέρδη - να δρομολογήσουν συνενώσεις και συμπράξεις στη λογική μείωσης του κόστους λειτουργίας, στη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση σε συνδυασμό με τις επιχειρηματικές ανακατατάξεις στο χώρο, ενώ ετοιμάζονται να διευρύνουν τα πεδία κερδοφορίας στον τομέα επικοινωνίας - ενημέρωσης (βλέπε για παράδειγμα το μοντέλο ΟΤΕ). Η κυβέρνηση τους άνοιξε αυτό το πεδίο και στο χώρο θεάματος - ακροάματος, με τη θεσμοθέτηση στο νόμο για τα ΜΜΕ, των προϋποθέσεων κερδοφόρων επενδύσεων στον κλάδο οπτικοακουστικών παραγωγών, που θα υπηρετείται από λιγότερους και ευέλικτους εργαζόμενους με τσακισμένα δικαιώματα. Γι' αυτό άνοιξαν το γαϊτανάκι με τις εταιρείες παραγωγής, γι' αυτό και το ενδιαφέρον τους για την τύχη του «MEGA» περιορίζεται στην ταινιοθήκη και το αρχείο του.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι όποιες αντιδράσεις ενάντια στα βάρβαρα μέτρα οργανώθηκαν αποσπασματικά από την πλειοψηφία του ΔΣ, χωρίς πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων που να απαντά στις πραγματικές μας ανάγκες, χωρίς κλιμάκωση του αγώνα, με «τουφεκιές στον αέρα» και με βασικούς άξονες την ανάθεση στη διαιτησία (ΟΜΕΔ), τις «συμφιλιωτικές» παρεμβάσεις - του Νεφελούδη - και τις αποφάσεις των αστικών δικαστηρίων.

Η «λογική» των ατελείωτων συζητήσεων και παζαριών με τους κυβερνητικούς αρμοδίους και τους εκπροσώπους της εργοδοσίας οδήγησε τους εργαζόμενους στην απογοήτευση και την αποστράτευση, γεγονός που καταγράφεται με τη συνεχώς μειούμενη συμμετοχή στη δράση του σωματείου, καθώς και στην απαξίωση στη συνείδησή τους του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος και εξαιτίας της αναξιοπιστίας συνδικαλιστών που εκλέχτηκαν με τη σημαία του «ΕΝΩΤΙΚΟΥ» και «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ». Από τη διάσπαση στο κυβερνητικό - εργοδοτικό ψηφοδέλτιο προέρχονται και οι φανερά εργοδοτικοί «συνδικαλιστές», που χωρίς ντροπή διεκδικούν την ψήφο μας, υμνώντας τα αφεντικά και προτείνοντας στους εργαζόμενους να υποταχτούν πλήρως στις απαιτήσεις τους.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στην ΕΤΙΤΑ στηριγμένη στο αγωνιστικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ καλεί τους συναδέλφους να αξιοποιήσουν την πείρα τους, να παραμερίσουν όλους όσους εμφανίζονται σαν εργολάβοι λύσεων. Με πλαίσιο πάλης, ενότητα με προσανατολισμό τις ανάγκες των εργαζομένων και των ανέργων του κλάδου, με συλλογική δράση που βάζει στο επίκεντρο την ανάγκη ενιαίας εναντίωσης στον πραγματικό μας αντίπαλο, που είναι η εργοδοσία, η εξουσία της, η ΕΕ, οι κυβερνήσεις τους, τα κόμματά τους, η αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική τους, να ανοίξουμε το δρόμο για τη δική μας εργατική - λαϊκή αντεπίθεση.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε η δράση των συναδέλφων που συσπειρώνονται στην παράταξή μας, τόσο των εκλεγμένων στο Διοικητικό Συμβούλιο, όσο και σε κάθε τόπο δουλειάς, στις Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου, στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι άλλοι είτε τάσσονται ανοιχτά, είτε φλερτάρουν με τη λογική της συνεργασίας με τους εργοδότες και την κυβέρνηση, στάση που πρακτικά οδήγησε το κίνημα από ήττα σε ήττα και τη ζωή μας στα αζήτητα.

Υπενθυμίζουμε ότι όταν στη μάχη για τον κλάδο, την περίοδο του «νόμου Παππά», το σύνθημα της πλειοψηφίας στο ΔΣ -και των κυβερνητικών - εργοδοτικών πλειοψηφιών σε ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ- συμπυκνώθηκε στη φράση «ΟΧΙ ΜΑΥΡΟ ΣΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ», ταυτίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά της εργοδοσίας, οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ πάλεψαν με προμετωπίδα το σύνθημα «ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ», που εξασφάλιζε την ενιαία και αυτοτελή δράση όλων των εργαζομένων στα κανάλια απέναντι στη βαθιά αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στον αγώνα για την απόκρουση του «νόμου - λαιμητόμου» για την Κοινωνική ασφάλιση, όταν οι δυνάμεις της ΔΑΣ έδιναν τη μάχη για την ενότητα των εργαζομένων, άνεργων και συνταξιούχων του κλάδου και συνολικά με την εργατική τάξη, οι άλλοι σφύριζαν αδιάφορα, παζαρεύοντας με την κυβέρνηση την εξαίρεσή τους από την αντεργατική επίθεση, με παταγώδη αποτυχία.

Στην αγωνία των εργαζομένων του «MEGA», του «ΑΝΤ1», του «STAR», του «ALPHA», του «SKY», του «ETV», που κατά κύματα όλη αυτή την τριετία δέχτηκαν επιθέσεις απληρωσιάς, απολύσεων, εντατικοποίησης της δουλειάς, ατομικών συμβάσεων με τσακισμένους μισθούς, ωράρια, άλλα δικαιώματα, πάντα η απάντηση της πλειοψηφίας ήταν αναντίστοιχη, κατώτερη των περιστάσεων, πάντα το «εργαλείο» τους ήταν ο κοινωνικός διάλογος με την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα το συμβιβασμό, την υποταγή και την ενσωμάτωση των εργαζομένων στους στόχους των αφεντικών.

Σήμερα οι εργαζόμενοι τεχνικοί τηλεόρασης έχουν πείρα!

Ολοένα και περισσότερο αντιλαμβάνονται ότι στην ολομέτωπη επίθεση της τάξης των κεφαλαιοκρατών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, είναι ανάγκη να απαντήσουμε χωρίς αυταπάτες και ταλαντεύσεις, χωρίς κανένα φόβο ότι: Χωρίς εμάς δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους, γι' αυτό διεκδικούμε με γνώμονα τις ανάγκες των οικογενειών μας. Μπορούμε να τα καταφέρουμε! Μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στα αντεργατικά τους σχέδια, να αποσπάσουμε κατακτήσεις, να ανοίξουμε καινούργιους δρόμους για τα δικαιώματά μας στη ζωή και τη δουλειά.

Με ενότητα στην πράξη όλων των εργαζομένων σε κάθε τόπο δουλειάς, σε όλο τον κλάδο των ΜΜΕ, με οργάνωση και περιφρούρηση της πάλης τους από τους ίδιους, «από τα κάτω», με ετοιμότητα για πολύμορφους αγώνες, με υπομονή και επιμονή, γιατί έχουμε συνείδηση ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος.

Η λύση βρίσκεται μόνο στους ταξικούς αγώνες, στην αλληλεγγύη, στην καθολική σύγκρουση με την εργοδοσία, την εξουσία της, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους, που υπηρετούν τα αφεντικά σε όλα τα επίπεδα. Αυτή η μάχη μάς χωρά και μας αφορά όλους!

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ!

  • Κλαδική ΣΣΕ για όλους με μισθούς και δικαιώματα που να καλύπτουν τις απώλειες, με γνώμονα τις ανάγκες μας.
  • Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία. Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και των παροχών. Καθολικά δημόσια και δωρεάν παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και πρόνοιας.
  • Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας (ΔΠΥ, μερική και ανασφάλιστη απασχόληση).
  • Να μπει φρένο στη φοροληστεία και την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος.

Στις εκλογές του Σαββάτου 4 και της Κυριακής 5 Νοέμβρη 2017 ψηφίζουμε «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» στην ΕΤΙΤΑ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΓΚΕΚΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ «EPSILON»

ΚΑΔΔΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ «STAR»

ΚΑΤΣΟΥΛΙΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ «STAR»

ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ «MEGA»

ΚΟΥΡΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ

ΚΟΨΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ «ΣΚΑΪ»

ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ «MEGA»

ΜΠΑΛΛΟΥΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ «ΣΚΑΪ»

ΜΠΕΝΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ «EXTRA»

ΠΟΛΥΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΒΑΪΟΥ «ΣΚΑΪ»

ΤΟΥΝΤΑ ΔΑΝΑΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ «EPSILON»

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ «MEGA»

ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ

ΤΟΥΝΤΑ ΔΑΝΑΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ «EPSILON»

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΣΠΕΡΤ

ΓΚΕΚΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ «EPSILON»

ΚΑΔΔΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ «STAR»

ΚΑΤΣΟΥΛΙΕΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ «STAR»

ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ «MEGA»

ΚΟΥΡΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ

ΚΟΨΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ «ΣΚΑΪ»

ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ «MEGA»

ΜΠΑΛΛΟΥΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ «ΣΚΑΪ»

ΜΠΕΝΕΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ «EXTRA»

ΠΟΛΥΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΒΑΪΟΥ «ΣΚΑΪ»

ΤΟΥΝΤΑ ΔΑΝΑΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ «EPSILON»

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ «MEGA»

ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΑ

ΓΚΕΚΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΔΗΜΟΣΘΕΝΙΑΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ «EPSILON»

ΚΑΔΔΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ «STAR»

ΚΟΥΡΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ

ΚΟΨΙΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ «ΣΚΑΪ»

ΜΟΥΤΑΦΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ «MEGA»

ΜΠΑΛΛΟΥΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ «ΣΚΑΪ»

ΠΟΛΥΖΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΒΑΪΟΥ «ΣΚΑΪ»