ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΤΙΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ALPHA

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Στο «παρά πέντε» η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ αποφάσισε να αναστείλει την προγραμματισμένη για χτες στάση εργασίας των τεχνικών στον ALPHA.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει τη στρατηγική της πλειοψηφίας του ΔΣ, που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια διαπνέεται όλο και πιο έντονα από την άρνηση αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας, την πολιτική του «κοινωνικού εταιρισμού» και της προσφυγής για αναζήτηση λύσεων στα προβλήματα σχεδόν αποκλειστικά στη «νομική οδό», αντί της οργανωμένης δράσης των εργαζομένων.

Ετσι, στην απροκάλυπτη επίθεση της εργοδοσίας, στην προσπάθειά της να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΤΙΤΑ δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, στην αναγκαιότητα υπεράσπισης και διεκδίκησης του δίκιου μας. Απεμπόλησε ένα πάγιο και κατοχυρωμένο με ΣΣΕ δικαίωμά μας, ανοίγοντας το δρόμο και την όρεξη της εργοδοσίας για την οριστική κατάργησή του σε όλο τον κλάδο, πράγμα που θα σημάνει νέο γύρο απολύσεων και εντατικοποίησης της δουλειάς.

Υστερα από δύο επιτυχημένες στάσεις εργασίας, που είχαν την καθολική στήριξη των εργαζομένων του ALPHA, υποχρεώνοντας την εργοδοσία να προχωρήσει σε ελιγμό ζητώντας διαβούλευση, αντί να συνεχίσουμε μέχρι την εκπλήρωση του βασικού στόχου της κινητοποίησης, δηλαδή της κατάργησης των μονομελών συνεργείων, η πλειοψηφία αποφάσισε να κάνει πολλά βήματα πίσω.

Η ΔΑΣ ΕΤΙΤΑ στήριξε χωρίς κανέναν ενδοιασμό και από την πρώτη στιγμή τον αγώνα των τεχνικών του ALPHA με όλες τις δυνάμεις της. Θεωρούμε σημαντική παρακαταθήκη αυτόν τον αγώνα.

Τώρα είναι η ώρα να βγάλουμε συμπεράσματα από τις τελευταίες εξελίξεις. Είναι καιρός να μη στηριζόμαστε σε δικηγόρους και εξώδικα, αλλά να εμπιστευτούμε τη δύναμή μας στην ενότητα και την αλληλεγγύη μεταξύ των συναδέλφων.

Κυβέρνηση και εργοδοσία έχουν ξεκάθαρο στόχο να τσακίσουν και τα τελευταία ελάχιστα δικαιώματά μας. Γιατί αυτά αποτελούν εμπόδια στα κέρδη τους. Σε αυτό χρειάζεται οργανωμένη, ενωμένη, αγωνιστική απάντηση, για να τους βάλουμε φραγμό, για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα που μας στερούν.

Καμία επιχείρηση δεν δουλεύει χωρίς τους εργαζόμενούς της, εμείς παράγουμε όλα τα πλούτη των αφεντικών. Αυτοί πλουτίζουν στις πλάτες μας και ζητάνε από την εκάστοτε κυβέρνηση - άλλωστε δική τους είναι - να τους εξασφαλίσει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο το οποίο τους αφήνει ασύδοτους να απολύουν, να αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις, να παίζουν με την υγεία μας και στην επερχόμενη οικονομική κρίση μάς ζητάνε, και πάλι εμείς, να πληρώσουμε για άλλη μια φορά.

Είναι τώρα η ώρα να απορρίψουμε τη λογική του «κοινωνικού εταιρισμού», τις αυταπάτες που οδηγούν στο συμβιβασμό και την υποταγή. Τώρα είναι η ώρα, παραμερίζοντας τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό στην ΕΤΙΤΑ και στις άλλες Ενώσεις, να βγούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε. Να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Γρήγορα να οργανώσουμε την πάλη μας σε κάθε τόπο δουλειάς, να μην αφήσουμε συνάδελφο να νιώσει μόνος, να μην περάσουν ο φόβος και η απογοήτευση.

Σε εναν τέτοιον αγώνα, με αυτό το περιεχόμενο, όλοι οι συνάδελφοι που συσπειρώνονται με τη ΔΑΣ ΕΤΙΤΑ θα είναι στην πρώτη γραμμή μέχρι την τελική νίκη.