ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΣΠΕΡΤ

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Η ΔΑΣ ΠΟΣΠΕΡΤ, μπροστά στο 28ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο με άμεσους στόχους πάλης να βάλουν εμπόδια στην επιχειρούμενη εξαθλίωση, να συγκεντρώνουν δυνάμεις στον αγώνα που θα ανατρέψει τη βάρβαρη αντεργατική πολιτική της νέας συγκυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου.

Στο προηγούμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι του κλάδου αντιμετωπίσαμε τη συντονισμένη επίθεση εργοδοτών και κυβερνήσεων, καθώς και τις συνέπειες της προσαρμογής στις απαιτήσεις της τρόικας (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ). Εκτίμηση της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας είναι ότι η επίθεση αυτή δεν αντιμετωπίστηκε με την ανάλογη δυναμική, αφού παρότι προκηρύχθηκαν από την πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΟΣΠΕΡΤ σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων δεν κατάφεραν να κινητοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος των συναδέλφων, δεν απάντησαν στην ανάγκη ενιαίας αντιμετώπισης της επίθεσης από το σύνολο των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα, γιατί η λογική της είναι συνδεδεμένη με τη λογική της διαβούλευσης, του lobbying και της προσφυγής στην αστική Δικαιοσύνη, λογική που συνολικά καλλιεργεί αυταπάτες και επανάπαυση.

 Η ΔΑΣ απευθύνεται στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και τους καλεί σε ανυποχώρητο αγώνα, για να προστατεύσουν τη ζωή των οικογενειών τους από τη φτώχεια και την εξαθλίωση που μας περικυκλώνει για να σωθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ο δρόμος του αγώνα, της οργάνωσης στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς και τις γειτονιές είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για όλους.

Το κεφάλαιο και η ΕΕ, το επόμενο διάστημα, θα επιτεθούν με ακόμη μεγαλύτερη αγριότητα στο ήδη λεηλατημένο εισόδημα της εργατικής τάξης, για να διασωθούν τα κέρδη της πλουτοκρατίας από την καπιταλιστική κρίση.

Η ταξική λογική των εργοδοτών, των συνδικαλιστικών ηγεσιών, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου λέει ότι η μείωση των κερδών πρέπει να οδηγεί σε μείωση μισθών, ευέλικτα ωράρια εργασίας, απολύσεις, κλείσιμο των μη κερδοφόρων ΜΜΕ.

Αυτή τη λογική προσπαθούν να περάσουν στους εργαζόμενους για να την υιοθετήσουν και να δεχτούν ότι για να γίνει πιο ανταγωνιστική η επιχείρηση ή να μην κλείσει όλοι πρέπει να κάνουμε θυσίες. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, αφού σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΣΕΠΕ οι μισθοί το πρώτο πεντάμηνο του 2012 έχουν μειωθεί σε πανελλαδικό επίπεδο περίπου 22% και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ξεπεράσει το 30%. Πείρα έχει και ο κλάδος, αφού οι μειώσεις στην ΕΡΤ έχουν αγγίξει το 35%, ενώ στα ιδιωτικά κανάλια κυμαίνονται στο 20%. Παράλληλα, καταγράφουμε χιλιάδες απολύσεις σε όλες τις ειδικότητες του κλάδου.

Οι διαβεβαιώσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις είναι πέρα για πέρα ψευδείς και ήδη διαψεύδονται από τους «εταίρους τους» που απαιτούν σε όλους τους τόνους και άλλες μειώσεις. Καμιά πίστωση χρόνου στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα της εργατικής τάξης. Αντίθετα θα επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη κατάστασή της.

Καμιά εμπιστοσύνη στην ηγεσία της ΓΣΕΕ. Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ υπογράφουν συμβάσεις με μειώσεις μισθών, γιατί η στρατηγική τους είναι να παζαρεύουν τι και πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι.

Δεν επιτρέπεται καμιά αναμονή. Είναι ανάγκη να μπούμε τώρα στη μάχη, γνωρίζοντας και τις δυσκολίες και τη σκληρότητα του αγώνα, όμως ταυτόχρονα είναι μονόδρομος, γιατί η άρχουσα τάξη μαζί με το πολιτικό της προσωπικό ετοιμάζονται να ρημάξουν ακόμα περισσότερο τη ζωή της. Να δυναμώσει η ενότητα και αλληλεγγύη των εργαζομένων για να τους εμποδίσουμε και να προετοιμάσουμε τις δυνάμεις μας για την ανατροπή της βάρβαρης αντεργατικής πολιτικής. Αυτός είναι ο ρεαλιστικός αγώνας για το σήμερα και περνά μόνο μέσα από την αναμέτρηση με τα μονοπώλια και την ΕΕ. Μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ελπίδα και ανακούφιση του λαού.

Ο «νέος» αέρας που φυσάει στην ΕΕ αποδείχτηκε αέρας στα πανιά της πλουτοκρατίας, αφού ήδη στους κόλπους της ΕΕ προετοιμάζουν νέο τσουνάμι αντεργατικών μέτρων με νέες μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων, ιδιωτικοποιήσεις, αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, συρρίκνωση κοινωνικών δαπανών για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάπτυξης που θα φέρνει κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους και ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση για τους εργαζόμενους.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, η ΔΑΣ καλεί τα σωματεία του χώρου, κάθε συνάδελφο ξεχωριστά σε συντονισμένο αγώνα για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων που αφαιρούν βασικά δικαιώματα και θωρακίζουν την εργοδοτική επιθετικότητα.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

 • Επαναφορά της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα 751 ευρώ μεικτά για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία, ως βάση για την υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ με κατάργηση των μειώσεων που προβλέπει για το κατώτερο μεροκάματο ο εφαρμοστικός νόμος 4046.
 • Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής των ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου των ΜΜΕ με παράλληλη κατάργηση του άρθρου 37 του 4024 του 2011.
 • Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς το σημερινό χρονικό περιορισμό των 3 μηνών.
 • Πλήρη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων σε ΟΜΕΔ με παράλληλη κατάργηση όλων των περιοριστικών όρων στη λειτουργία του, που τέθηκαν από το νόμο 3899 του 2010.
 • Κατάργηση της δυνατότητας, που καθιερώθηκε με το νόμο 3899 του 2010, υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις κλαδικές συμβάσεις και κατάργηση κάθε μορφής ορισμού μισθολογικών και θεσμικών με Υπουργική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
 • Κατάργηση των Προεδρικών Διαταγμάτων του 2010 που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.
 • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο τομέα.
 • Ανάκληση όλων των μειώσεων που επιβλήθηκαν στο δημόσιο τομέα από το 2010 με προτεραιότητα στους χαμηλόμισθους.
 • Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα για όλους.
 • Kαμιά απόλυση, με κανέναν τρόπο, για κανένα λόγο ούτε σε δημόσιο ούτε σε ιδιωτικό τομέα.
 • Να σταματήσει τώρα κάθε μορφής ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση πλευρών της παραγωγικής διαδικασίας στην ΕΡΤ.
 • Να σταματήσει η δωρεάν παράδοση με μορφή pull προγράμματος στους ιδιωτικούς σταθμούς που πριμοδοτεί τις απολύσεις και τις μειώσεις για τους εργαζόμενους στην ιδιωτική τηλεόραση.
 • Να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια κατάργησης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων τεχνικών, αφού θα αποτελέσει ταφόπλακα για το σύνολο των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Πέρα από τα εργασιακά, στα καθήκοντα του κινήματος είναι η διεκδίκηση και όσο είναι δυνατόν η απόσπαση λύσης σε επείγοντα προβλήματα να συνδυάζεται με την ανάγκη βαθύτερων αλλαγών και ανατροπών, για τα ζητήματα που απασχολούν τη ζωή της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.


Μέτρα για την Υγεία, την Πρόνοια, τη φαρμακευτική περίθαλψη

 • Δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας - Πρόνοιας για όλους, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
 • Εξασφάλιση, με ευθύνη του κράτους, της έγκαιρης και επαρκούς τροφοδοσίας σε όλα τα φάρμακα.
 • Καμία περικοπή αλλά αύξηση των επιδομάτων στις πολύτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες και της κοινωνικής σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας.
 • Καταβολή του επιδόματος τοκετού και στις γυναίκες που γεννούν στα δημόσια και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά μαιευτήρια.
 • Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός, να αξιοποιηθούν κατάλληλα δημόσια και δημοτικά κτίρια, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό για την κάλυψη όλων των αναγκών.
 • Εγγραφή όλων των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς χωρίς περιορισμούς, κατάργηση των τροφείων και παροχή επαρκούς και ποιοτικής τροφής.
 • Να εξασφαλιστούν δωρεάν όλα τα εμβόλια για όλα τα παιδιά.


Μέτρα ενάντια στη φοροληστεία και τα χαράτσια

 • Κατάργηση τώρα όλων των χαρατσιών.
 • Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για το ζευγάρι 40.000 ευρώ το χρόνο και 5.000 για κάθε παιδί για όλους τους μισθωτούς.
 • Αναδρομική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο εισόδημα.
 • Κατάργηση των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, είδη διατροφής, εκπαίδευσης, Υγείας και στα οικιακά τιμολόγια ενέργειας, ύδρευσης και τηλεπικοινωνίας.
 • Απαγόρευση διά νόμου κάθε πλειστηριασμού κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας.
 • Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με συντελεστή 45% σε διανεμόμενα και αδιανέμητα κέρδη.
 • Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι «αναπτυξιακές» φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο. Να καταργηθεί το ειδικό φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές.
 • Μέτρα προστασίας και ανακούφισης όλων των ανέργων χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Είναι επιτακτική ανάγκη η οργάνωση και αγωνιστική δράση για την αποκάλυψη και την αντιμετώπιση των αυταπατών και των εκβιασμών που ολόπλευρα δυναμώνουν οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου, για να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους στην αδράνεια, στην ηττοπάθεια, στο συμβιβασμό, στους «διαλόγους» με τους σφαγείς τους, τα παζάρια για το τι και πώς θα το χάσουν, όταν η ίδια η ζωή έχει επιβεβαιώσει πως κάθε υποχώρηση και «διαπραγμάτευση» με την αντιλαϊκή πολιτική απλά τροφοδοτεί την αγριότητά της, καθυστερεί και αδυνατίζει και την άμυνα και την αντεπίθεση.

Είναι επιτακτική ανάγκη η απομόνωση και αποδυνάμωση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών και δυνάμεων που χρόνια τώρα έβαζαν πλάτη για την υπεράσπιση της «ανταγωνιστικότητας», εμπόδιζαν και συκοφαντούσαν την ταξικά προσανατολισμένη ενότητα των εργαζομένων.

Να αξιοποιηθεί η αγωνιστική πείρα που εμπλουτίζουν οι εστίες αντίστασης που στήνονται σε τόπους δουλειάς όπως η «Χαλυβουργία», η «Phone marketing», η «Ανακύκλωση» κ.τ.λ., τα διδάγματα με τα οποία πολυήμερες και δύσκολες μάχες μπορούν να εξοπλίσουν σημαντικά όλη την εργατική τάξη, αναδεικνύοντας την ανεξάντλητη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης, της συγκέντρωσης δυνάμεων ενάντια στην πολιτική που στηρίζει την πλουτοκρατία, την ίδια την υπεράσπιση της «ανταγωνιστικότητας».

Καμιά αναμονή. Καμιά καθυστέρηση. Η υπεράσπιση της εργατικής λαϊκής οικογένειας από την εξαθλίωση πρέπει να οργανωθεί τώρα, με συναίσθηση των δυσκολιών και της ευθύνης, αλλά και της πολύτιμης δύναμης με την οποία μπορεί να τροφοδοτήσει τη συγκέντρωση δυνάμεων για την ίδια την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ, ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ